Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Jag förklarar skillnaden mellan att träna för idrottsprestation jämfört med motionären som mestadels vill se bra ut. Något jag understryker är vetenskapligt bevisade och testade träningsmetoder som alltid producerar kraftfulla resultat.

Idrottsprestation

idrottsprestation

Många har vi hört uttrycket, träna som en idrottare eller på engelskan, ”train like an athlete”. De flesta tolkar detta uttryck med att träna  funktionellt och innebär oftare träning med kroppsvikten och fria vikter. Detta är även den träningsform som jag förespråkar till 90% och själv använder mig av till min egen träning och mina klienter.

Träning för ökad idrottsprestation bygger på väl beprövade, vetenskapligt bevisade metoder. Detta är viktigt för att den betalda tränaren skall träna en miljonkontrats-atlet att prestera optimalt på spelplanen. De flesta tränare på elitnivån inom idrottssammanhang håller mer eller mindre med varandra i sina träningsmetoder och principer då de alla bygger på dagens vetenskap. Desamma gäller när det kommer till kosten som oftare bygger på högt intag av kolhydrater och mer fett- för de som tränar uthållighetsidrotter som maraton.

EN PUNKT JAG VILL UNDERSTRYKA när det kommer till idrottsprestation är att de flesta blandar ihop styrketräning med sportspecifik-träning. Båda delarna måste finnas med i en atlets träningsprogram. Styrketräningen är mer eller mindre densamma med de klassiska lyften: knäböj, marklyft, pressar och roddar då det sedan är den portspecifika träningen som skiljer sig åt. Detta kan innebära att träna dribbling för fotbollsspelaren eller sparring för boxningen. Styrketräningen är grunden till atletens bendensitet, explosivitet och styrka. Den sportspecifika träningen är forumet där atleten uppvisar sin färdighet.

idrottsprestation

Träna för estetik

idrottsprestation

Många är vi som redan föredrar funktionell träning eller träning för bättre prestation men detta är långt ifrån alla. Många tjejer jag möter är mest intresserade av att gå ned i vikt och bygga en bättre rumpa och killar som endast vill få mer tillväxt i sin muskelmassa.

Det är verkligen tråkigt att träning för idrott och träning för estetik blivit så pass åtskilda som de är idag. Det beror till stor del på tidningar och media-kanaler som vill sälja sina produkter och tjänar pengar på sina följare. Split-program- då kroppen delas in i olika träningsdagar infördes av magasinen med ”Joe Wieder” i den högsta ledningen, enbart för marknadsstrategiska ändamål. Dessa program var och är designade för att kroppen skall uppnå en platå och personen blir sedan tvungen att vända sig tillbaka till tidningen för nästa banbrytande träningsprogram eller magiska kosttillskott… Även om kroppsbyggarna redan under 70-talet blev marknadsfördes med dessa split-upplägg, med ”Arnold Schwarzenegger” som den mest kända, tränade de alla i verkligheten hela kroppen tre gånger i veckan med mestadels klassiska basövningar som jag underströk i kapitlet ovan. Kroppsbyggarna på gymmet tränade många gånger tillsammans med de som tävlade i styrkelyft och tyngdlyftning och försökte hänga med i träningstempot och vikterna. De var även själva ofta aktiva inom andra sporter. Kroppsbyggarna var ofta de som ställde upp i ”världens starkaste man” tävlingar. Alla gamla byggare som tränade för estetik förstod redan då i trots frånvaron av dagens vetenskap att en starkare och snabbare muskel är en större muskel.

idrottsprestation

Slutsats

  • Träna styrketräning med dominans av de klassiska basövningarna: knäböj, marklyft, militärpress, dips/bänkpress, chin-ups och roddar.
  • En starkare och snabbare muskel är en större muskel. Träna därför med ändamålet att öka din prestation i en given övning.
  • Den största skillnaden mellan träning för idrott och träning för estetik är den sportspecifika träningen och inte styrketräningen.
  • Vill du ha ett sexpack tar du inte bort dina basövningar eller nödvändigtvis lägger till något extra utan skalar av på dina kalorier för att bli av med underhudsfett. Detta är något som inte är lika viktigt för en NFL-spelare men kan däremot kännas viktigt för motionären vars mål är estetik.

idrottsprestation

Fler länkar:

Mer resultat med färre övningar
Jag vill börja träna! Vad gör jag?
Jag vill bli starkare!
Kolhydrater VS Fett
Minimalistisk träning för kvinnor! Två övningar!
Varför ger vi upp så lätt?
Är jag redo för en livsstilsförändring?
Min filosofi
Personlig Träning
Kostrådgivning