Träning och hälsa och den så omtalade ”balansen”

Vill de allra flesta ändå inte träna, hålla en god kosthållning och med det förändra sitt liv för att uppleva mer utav den så omtalade ”balansen” i livet som man i över 2000 år har talat om? Vi sätter som mål att tappa fett, ha snyggare och starkare kroppar med mer energi, men gör vi allt detta för att sedan sitta hemma framför tv:n en fredagskväll? Föreställ dig som exempel att vännerna är ute på krogen och roar sig och du bestämt tackat nej till denna utekväll för att kunna äta ditt dietmål och sedan gå och lägga dig i tid för att nästa dag kunna vara på gymmet och prestera. Detta är kanske livet för elitidrottaren men behöver inte vara för dig. Hälsa är något för alla och innefattar inte bara ett typ utav mål och går att uppnå på olika sätt med olika livsstil. 

Ett nytt ego över hälsan

Jag upplever att många av de som redan gjort träning/hälsa till en bestående del av sitt liv tar det till överdrift. Det har skapats ett ”nytt ego” över den goda hälsan som nu absolut inte vill äventyra det minsta utanför sin komfortzon eller det sk. träningsprogrammet som ibland följs lika disciplinerat som en munks livsstil i ett kloster. Precis som innan personen kom igång med träningen bidrar även denna livvstil till ohälsa, kanske framförallt psykiskt pga av överdriven seriositet vilket leder till brist på glädje men kan även innefatta den fysiska hälsan om man tränar och dietar för hårt.

Från ett mål om hälsa till beroende om andras åsikt

Kanske har du nyligen bestämt dig för att komma igång med träningen?! Denna gång vill du göra allt för att bibehålla denna goda, länge eftersträvade vana! SÅ BRA! Men jag uppmanar dig att vara observant för du kommer med stor sannolikhet att inse att du faktiskt har förmågan att lyckas med detta. Denna nya vana kan göra dig så pass beroende att du plötsligt börjar leva för träningen istället för att den kompletterar och stärker det typ utav liv du egentligen bör eftersträva. Lägg märke till om du dömer din kropp hårt när du ser dig själv i spegeln och jämför du dig själv med andra så pass mycket att deras åsikter talar om för dig vad du är värd på insidan.

Hatar du dig själv till bättre form?

Denna fallgrop måste de allra flesta motionärer gå igenom och den behöver enligt min åsikt behandlas med akut sunt förnuft. Det är sällan positivt att hata sig själv till bättre form även om du upplever att din kropp blir snyggare. Hälsa omfattar mer än bara utseendet och det är viktigt att vi jobbar på balansen mellan det inre och yttre, i smått och stort genom hela livet.

Obs!

Tack för att du läste detta inlägg och fann det förhoppningsvis inspirerande att läsa om en annan persons synvinkel på hälsa och balans. Notera att detta är min åsikt begränsat i ett relativt kort inslag i förhållande till storleken av ämnet det behandlar. Om du har någon annan synvinkel eller fråga som kan komplettera denna får du gärna dela med dig!

Kontakta mig
Instagram
Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen