Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Detta inlägg går ut till dig som redan tränar och vill optimera din träning men även dig som vill komma igång med en snabb start. Förhoppningen är att hjälpa fler uppnå en snyggare kropp till sommaren och känna sig lite gladare och starkare. Att uppnå en snyggare, starkare och hälsosammare kropp är ingenting som nödvändigtvis är svårt men det beror såklart på vad du jämför med. När intresset för träning växer hos motionären plockar man gärna upp populära fitness-tidningar med de hetaste modellerna i branschen som i sin tur sakta men säkert sprider sig in i våra känslor och tankar och talar om hur vi bör se ut och träna. Vi förtjänar alla att få resultat med träningen men svaret finner du inte alltid i tidningarna eller på sociala medier.

Mer är inte bättre

All typ av fysisk aktivitet som är mer än vad du för nuvarande gör kommer att ge dig resultat så länge det är inom ramen för vad du kan återhämta dig ifrån. Men vissa träningsprogram har faktsikt för stor volym i förhållande till vad de flestas kroppar klarar av (mentalt och fysiskt). Typiska ”byggarprogram” kan utspela sig över sex dagar på gymmet i veckan med många gånger även tillsatt konditionsträning. Detta är enligt mig helt fel för de allra flesta och kommer inte leverera de resultat du önskar dig inom en vettig tidsram. Mer är inte bättre och kvalité går före kvantitet om din kropp ska må så bra som möjligt.

Det går att komma i bra form utan att leva på gymmet

Hur vi lägger upp vår träning har till stor del att göra med hur vi lever våra liv. De flesta lever inte endast för att träna utan utsätter sina kroppar för andra stressfaktorer som snabbmat, alkohol oregelbundna sömnrutiner och sömnbrist. Som proffetionell fitness-atlet tjänar du pengar på din kropp och kan därför oftast lägga ned all din övriga tid på att optimera den. Därför bör motionärens och den högambitiösa atletens träningsprogram, kost och livsstil se annorlunda ut. Dock vill jag notera att man kan komma i extremt bra form om du prioriterar rätt saker när du väl är på gymmet och fixar lite saker utanför som inte alls behöver förstöra ditt sociala liv.

Trickset är: att många utför flera övningar för en och samma muskelgrupp när det oftast är en övning som står för 90% av resultatet. På samma sätt med kosten då ditt totala kaloriintag har större inverkan än vart maten kommer ifrån (jag återkommer till detta nedan).

Gör saker mer intensivt i perioder 

Att få resultat på kort tid handlar om att utföra så många schemalagda dagar av framgångsrik träning, mat och sömn som möjligt. Men på lång sikt blir detta oftast svårt för den som vill göra annat än bara äta, träna och sova. Därför rekommenderar jag att du i perioder tränar hårdare och oftare när din livsstil och sociala omständigheter tillåter detta. Det är bara dumdristigt att pressa träningen hårt om du varken sover eller äter tillräckligt bra. Det är så det flesta skadar sig och även ger upp motivationsmässigt. Bäst resultat får den som vet hur man ska hushålla med sina resurser!

Hur skall jag göra om jag vill få resultat fort? (motionären)

Träna bör du göra tre gånger i veckan och utöver det bör du överväga långpromenader spritt över veckan. Konditionsträning i form av intervaller lägger du till endast om detta inte räcker till för din viktnedgång. Det är onödigt att pressa kroppen och psyket mer än vad som behövs bara för att man inte vet vad man gör. Ta reda på detaljerna genom att anlita en PT du litar på och strukturera upp en hållbar plan som även kan korrigeras under tidens gång för bästa resultat. Med det sagt gäller det att äta, träna och sova enligt din hälso-plan till 80% precision om resultaten snabbt skall bli synbara.

Har du mycket på gång i livet men vill ändå börja träna?

Under denna period rekommenderar jag dig två träningspass på gymmet i veckan med hård styrketräning och sen så mycket vardagsmotion du gratis kan få till (maximum 10k steg per dag). Det är viktigt att du fortfarande har en plan vad gäller träningen men att du tillåter utvecklingen ske lite långsammare. Resultaten du uppnår på två mån med tre pass träning i veckan, ordentlig kost och sömn kommer ta dig ca 3-4 månader att uppnå. Så har du tid att träna redan nu tycker jag du definitivt ska lägga upp en plan och sätta igång. Folk blir förvånade vad de kan uppnå när det går från ingenting till tvåans växel.

IIFYM – IF IT FITS YOUR MACROS (Känner du inte till detta lider du i onödan)

Många är ovetande hur lätt det är att gå ned i vikt eller enkelt äta mer för att bygga muskler. IIFYM är en approach som handlar om att få i dig den mängd kalorier du behöver för ditt mål med mindre fokus på vart maten kommer ifrån. Det är klart och tydligt bevisat att viktnedgång sker vid kaloriunderskott och viktuppgång vid överskott. Med detta sagt rekommenderar jag dig inte att äta pannkakor till frukost, McD till lunch och pizza till middag (även om det funkar i praktiken) men du kan definitivt inkludera andra matalternativ som förgyller din diet. Nyckeln till att lyckas med detta är att lära dig registrera din mat till så exakt mån som möjligt på appen ”lifesum” (detta blir du bättre på med tiden). Annars kan det bli katastrofalt fel. Matalternativen får du äventyra med men kalorimässigt skall du få i dig rätt mängd. Hade fler känt till denna approach som tillskott till en traditionell diet hade flera uppnått sina mål. Det är enkel fysiologi!

Kom i form med mig till sommaren! 

Investera i PT redan idag och låt mig coacha din online eller på plats vid Delta Gym – Odenplan. Tränar du tre gånger i veckan under två månader med relativt bra kost och sömn hinner du uppnå resultat till början av juni som drastiskt kommer att förandra hur du ser ut och mår i sommar. Kontakta mig här eller skriv direkt på 0768536207 så tar jag kontakt med dig.