Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Är det dags att komma igång med träningen? Mitt namn är Philip Persson och jag har aktivt jobbat som PT sedan 2012 och hjälpt nybörjare såväl som träningsvana att forma effektiva träningsprogram utifrån livsstil och mål. Det finns en del saker du behöver fundera på innan du sätter igång och jag tänkte prata om detta här. Vill du anlita mig som tränare finns jag till på Delta gym vid Odenplan. Kontakta mig här!

Nybörjare

Som nybörjare vill du investera 3 pass i veckan på gymmet och träna hela kroppen vid varje tillfälle. Övningarna utgörs av stora basövningar och minimalt med tid spenderas på detaljer. Kvalité före kvantitet. Målet är att få upp grundstyrkan i ett fåtal övergripande övningar för att stärka kroppen som helhet och förbereda den inför mer avancerad träning. Denna träningsperiod varar ofta mellan 2-6månader.

Gymvan

Har du redan vana av att gå på gym och byggt en viss grundstyrka rekommenderar jag dig ett mer uppdelat program då du tränar överkroppen och benen vart annat pass. Detta möjliggör större utrymme för volym då du vid det här laget troligtvis fått en uppfattning om dina styrkor och svagheter och behöver spendera extra tid på dessa. Detta program kräver att du tränar 4 pass på gymmet i veckan för att vara tillräckligt effektivt. Mer än detta blir dock kontraproduktivt.

Avancerad

Detta steg är för den som verkligen vill ta träningen till nya höjder och göra den till en stor del av sin livsstil. Här tränar du 5-6 pass på gymmet i veckan och tränar generellt enbart två muskelgrupper per träningspass. Detta program är inte effektivt förens du är på rätt nivå för att dra nytta av denna stora mängd volym. Ett vanligt misstag är att nybörjare finner dessa program på nätet från elitatleter och startar i en alldeles för avancerad ände. Detta gör bara att resultaten kommer långsammare och leder även ofta till överträning. Men för rätt person kommer detta göra underverk med resultaten.

Gymträning i kombination med andra träningsformer

Flera av mina klienter tränar redan andra former av idrotter och vill använda gymträningen som ett sätt att bättra sin prestation eller kanske komplettera de muskler som inte tränas lika mycket. Beroende på hur mycket du tränar kommer gymmet utgöra 2-3 pass av din vecka och fokus kommer ligga på helkropp alternativt tvåsplit (överkropp/underkropp). Oavsett vad för träningsform du föredrar bör vi alla spendera tid på gymmet för att stärka våra kroppar grundligt.

Tack!

Tack för att du läst detta inlägg och tacka framförallt dig själv för att du tar dig tid att ta hand om din hälsa. Tiden du lägger ner på träning, kost och hälsosamma vanor är ofta tid du får tillbaka i form av mer energi och mindre sjukdom. Lycka till!

Kontakta mig

Facebook