Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Mängden kalorier i en måltid kan verkligen variera beroende på vad du lägger på mackan, har yoghurten eller i omeletten. Vad måltiden innehåller kalorimässigt kan skilja sig mer än vad ögat kan nå och resultatet av vårt energiintag märker vi såklart i efterhand. I det här inlägget skriver jag om att tänka smart och personlighetsanpassat!

Tänk smart

Du har ett dagligt energiintag du bör förhålla dig till som i sin tur utgörs av fördelningen mellan de energigivande näringsämnena, protein, fett och kolhydrater. Det finns olika skäl till att äta mer eller mindre av de tre. I slutändan behöver du anpassa din kost efter aktivitetsgrad och aptit. Om du inte är motiverad att äta en sak är det viktigt att du finner ett hälsosamt alternativ. Din lust till olika livsmedel och kostupplägg kan variera i perioder av mer stress, träning och jobb. Därför är det viktigt att du håller dina sinnen skärpta och tar till rätt åtgärder för din kropp och livsstil. På detta sätt slipper kosten och vikten bli en limbo utan kanske snarare en dans som följer livets rytm.

Fågel, mitt emellan eller fisk (1, 2, 3)

  1. Om du tränar ofta, regelbundet och relativt hårt kan det vara värt att låta kolhydrater utgöra en stor del av ditt kaloriintag. Detta för att det fyller på dina energidepåer i musklerna för mer träning och reaktionen av det på ditt insulin har en positiv påverkan på din återhämtning.
  2. Om du å andra sidan endast styrketränar två gånger i veckan och utöver det håller dig till lågintensiv träning är sannolikheten att du konstant behöver tillföra stora mängder kolhydrater till varje måltid mindre. Här skulle det passa att äta enligt fördelningen 40% fett, 30% protein och 30% kolhydrater. Dina depåer av glykogen används inte lika mycket och håller sig troligtvis fulla på denna energifördelning i förhållande till din aktivitetsgrad.
  3. Tränar ännu mer sällan eller gör det i en period skulle jag antingen rekommendera att du äter likt nr.2 förutsatt att du håller ditt kaloriintag i balans eller överväger en diet med ännu mindre kolhydrater. Dieter som detta kan vara: LCHF, Paleo eller Keto.

Ett tydligt exempel som vi alla kan fundera lite över

Skrolla upp till bilden högst upp i inlägget. Detta är ett exempel på en brunch jag åt häromdagen. Måltiden utgörs av lite olika saker:

  1. Två surdegs smörgåsar
  2. Tre stekta ägg
  3. Skål med keso och bär

Som jag talade om i inledningen varierar mängden kalorier i en måltid mer än vad ibland ögat kan nå. För den som har kunskap tillkommer mer makt att manipulera små men potentiellt betydelsefulla faktorer för att lyckas med totalen;

  1. Smörgåsen: Här kan jag välja att strö på ett tunt lager med smör istället för tjockt eller använda Philadelphia Light som alternativ, ta en skiva ost per smörgås istället för två och välja ett kalorisnålt charkuteri som skinka, kyckling eller kalkon i kontrast till salami.
  2. Stekt ägg: Undvik extra tillsatser som ost eller kaloririka charkuterier. Dra ned på energimängden ytterligare genom att äta dom kokta istället för stekta i fett.
  3. Skål med keso bär: Här har jag valt en fettsnål keso och kalorisnåla bär. Vad jag kunde ha tillsatt hade varit banan, havregryn, nötter, nötsmör och honung om jag velat dra upp kalorivärdet rejält.

Slutsats

Försök se livsmedel i form av nyttighetsgrad och vad för näringsämne de bäst representerar (protein, fett eller kolhydrater). Ska du äta kolhydratsdominant kost räcker det kanske med de tre äggen som fettkälla i den måltiden. Ska du å andra sidan äta kolhydratssnålt räcker kanske de två surdegsbröden och mer kolhydrater i form av havregryn i din keso-skål behövs inte. Prova dig fram och ha kul i processen om att uppnå mer precision och lär känna dig själv. Inget är skrivet i sten och du bör ha ett öppet sinne för vad du behöver förändra för att uppnå en bättre hälsa.

 

Kontakta mig

Instagram

Facebook