Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Vi är alla beroende av nånting samtidigt som vi är i behov av styrkan att kunna stå emot när det väl gäller. Ett beroende kan vara psykologisk och fysiologiskt och det ena kan såklart övergå i det andra. Dagens inlägg handlar om inre frihet, ökad medvetenhet och att ta kontroll.

 

Kost

Behov för mat har vi ju alla. Annars dör vi. Men efter en viss mängd äter vi bara för att vi inte kan stå emot impulserna från vår egen inre rastlöshet och använder kosten som ett substitut för att täcka den känslan. Äta för att leva eller leva för att äta? Det är en bra fråga att ställa sig. Man behöver inte nödvändigtvis vara antingen eller men jobba på balansen mellan de två.

 

Stå emot

Genom att äta varierat och näringsrik mat som täcker dina grundläggande behov skapar du bättre förutsättningar för att stå emot småätande. Dessutom får du bättre kognitiva prestationer som hjälper dig bibehålla fokus. Detta är särskilt relevant för folk med adhd eller autism.

 

 

Jag är beroende av socker!?

För att förändra ett beteende som blivit till en ingrodd vana kan det ibland vara värt att tänka utanför boxen innan man specifikt attackerar problemet. Försök att se dina beroendetendenser i vardagen och inte enbart relaterat till kost. Se på dina egna tankar, känslor och rutiner. Detta är en övning i medvetenhet. Genom att bli mer medveten om ett område i ditt liv som inte är lika känsligt som grundproblemet kan du samla kraft i din förståelse. Det finns en mängd olika strategier man kan anpassa efter olika personer och alla har skilda mål med vad de vill uppnå.

 

Börja inte för sent

Ofta skjuter vi på saker som vi i stunden inte upplever som måsten. Träning, kost, sömn, vänner, läsning, planering mm. På grund av att vårt liv redan är bundet till vårt jobb och några få andra saker vill vi därefter skapa så mycket känsla av frihet som möjligt.

 

Utanför boxen

Ett abstrakt sätt att tänka skulle kunna vara att vi faktiskt är bundna till vår kropp. Det finns inget vettigt sätt att undgå detta i det korta loppet för den som vill ta del av livets rikedomar. Ibland kan vi därför uppleva oss klaustrofobiska i oss själva,  på ett undermedvetet plan. Framförallt när vi tar på oss för mycket ansvar, inte har en plan och brister i vår hälsa.

 

Ansar, planering, hälsa

Alla har vi ett ansvar. Gentemot oss själva, människorna runt omkring oss och planeten vi bor på. Sedan kan det variera i vilken grad du känner dig delaktig i den här processen. Om du vet med dig i livet att din kost och träning påverkar ditt humör, dina beroenden du skapar på ett område rinner över på andra och utan en någorlunda strukturerad plan kommer du ha svårt att ha koll på dessa aspekter av din tillvaro. Vet du om detta kan du börja ta tillbaks kontroll över ditt liv. Om du vill.

 

Bryt ned problemet i små delar:

 

Vad är jag beroende av?
Socker, nikotin, sällskap, tv-serier, bekräftelse, renlighet, kontroll, jobb etc.

Varför/när blev jag beroende av det?

 

  • Efter semestern
  • I samband med skilsmässan
  • I kombination med alkohol
  • Stress och sömnlöshet
  • Jag ville fly verkligheten

Hur påverkar det mig?

Vad gör jag nu?

 

 

Kontakta mig

Instagram

Facebook