Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Vi pendlar mellan att gå upp och ned i vikt, träna och inte träna, äta liberalt eller gå på diet, perioder av krogliv och sedan perioder av ensamhet. I dagens inlägg ska jag prata om varför vi tappar balansen i vår livsstil.

Händelser som påverkar vårt liv och hälsa:

  • Nyligen blivit singel – Vilja att komma i form och socialisera
  • Låtit vikten gå över styr – Vilja att komma i form
  • Depressiv period efter sommaren och semestern är över – Upplever lathet och olust
  • Sommaren närmar sig – Vill komma i form
  • Hälsoproblem – Stress/inser allvaret
  • Jämför oss själva med andra – Vilja att passa in och skapa en förändring

Vi skapar problem för att sedan lösa dom

Det är helt ok att motiveras av en viss händelse eller fas man befinner sig i livet. Det är viktigt att komma ihåg är att hela livet kommer att bestå av utmaningar och det är viktigt att vi håller tag i våra hälsosamma rutiner så mycket vi orkar även om vi är stressade och omotiverade. Annars blir arbetet så mycket större i framtiden. Många tillåter sig själv undermedvetet att tappa kontrollen i perioder och gör det sedan till ändamål att lösa problemet. Det är något som inte är hållbart och vi måste jobba på att hitta en bättre balans och alternativ till att ge upp och sedan börja på nytt. Jag skulle vilja säga att det är lite av livets mening att bli medveten om dessa underliggande processer och skapa bättre strategier för att komma vidare och utvecklas. Vi behöver en livsstil som tar oss två steg fram och som mest ett steg bak.

Ta tag i saker innan det går över styr

Låt det inte gå så långt att problemen blir större än vad det behöver vara utan ta tag i saker i stunden när du lägger märke till dom. Detta kan exempelvis vara när du ser att bältet börjar spänna åt om midjan eller att du börjar tappa fokus på arbetet på grund av dålig återhämtning. Det är lättare sagt än gjort men du måste lära dig att komma på dig själv i rätt tid. Detta är en livsstil och disciplin vi behöver träna på. Det ironiska är att det nästan kan kännas svårare att göra saker på ett balanserat sätt eftersom det kräver en måttlig grad av daglig ansträngning. Det är mycket lättare att ställa in hjärnan på allt eller inget.

Hur obalans kan uppstå

Det är löningshelg och du har nyss varit ute med dina vänner och firat. Till middag käkade du tacos följt utav efterrätt och drinkar. Senare var du ute och dansade järnet i sällskap av både folk och mer alkohol. Efteråt besökte du som alla andra närmaste snabbmatställe och åt helhjärtat precis vad ditt ohämmade jag kände för. Trotts dubbla tabletter med resorb vaknar du utslagen dagen efter och funderar på det där träningspasset du skulle köra. Du skippar helt enkelt det och inser att du heller inte har någon ork att skriva på den där rapporten. Efter några koppar kaffe senare går du ut på stan och möter en vän för att käka lunch och prata om gårdagens äventyr. Väl hemma på kvällen är du så pass trött att du bestämmer dig för att beställa hem pizza och komplettera det med lite glass framför din nyfunna favoritserie. Nya tag imorgon tänker du medans magen allt mer svullnar upp. Det tar dig några dagar innan du åter är tillbaks med de hälsosamma rutinerna (som är så viktiga för dig) men sedan kommer helgen och då är det dags att släppa på tyglarna lite igen. Efter en period inser du att du inte lyckas få koll på hälsan och väljer det ena eller det andra i en period framöver…

Även om denna historia inte passar in på just dig kan det vara annat som kommer i vägen för träningspasset, bättre kostvanor, personlig utveckling och annat som är viktigt för vårt välmående. Jag vill inspirera dig till att se hur händelseförloppet mellan balans och obalans ser ut för dig i ditt liv.

Du måste tänka långsiktigt 

Sann lycka kommer ifrån en hållbar livsstil och en hållbar livsstil är alltid hälsosam. Även om du har det riktigt roligt för tillfället när du släpper på tyglarna och gör precis vad du vill så är det inte hållbart i långa loppet och gör dig därför inte lycklig. När du inte tar hand om din hälsa utan bara handlar utefter dina känslor och rastlöshet blir det lite värre för varje gång. Om du inte tar dig ur denna destruktiva cykel förr eller senare så kanske du får allvarliga problem med hälsan, såväl som risk för depression.

Känn till din kemiska balans

När du festar redlöst eller trycker i dig sötsaker överstimulerar du dig själv. Efteråt behöver kroppen vila och återställa hormoner såsom serotonin och dopamin. Det är också därför du känner dig så låg efteråt och försöker dra upp dig själv igen på olika sätt (måndagsångest). Har du en god hälsa och gör fler hållbara val i stunden kommer du se tillbaka på tiden och känna dig stolt över dig själv; Att du inte tog den där portionen extra med mat eller undvek att beställa fler drinkar. När du dessutom släpper till det i mellan åt blir det extra roligt och du har då också disciplinen att återgå till dina hälsosamma vanor.

Programmera om din hjärna

Jag säger heller inte att du inte ska fira nån gång ordentligt i mellan åt men du behöver finna njutningen i det lilla också. Du får gärna ersätta lite hälsosamma kalorier mot en bulle eller liknande vart annan dag och ta en öl eller två under veckan men då kanske du heller inte frossar redlöst på helgen. Vårt beroendecentrum i hjärnan gör suget svårt efter en ”all-in” helg att inte snart vilja göra det igen – Vår hjärna blir programmerad efter våra upplevelser och val. Här måste du vara stark och ta det ansvar din hälsa kräver av dig. Du kan även vara ute och träffa kompisar oftare om du lär dig att ha det trevligt utan alkohol och snabbmat. Det kan kännas som en lång väg att gå men det är definitivt görbart med en väl genomtänkt plan och stark intention. När dina vänner ser att du har det roligt utan allt det där andra så kommer de se upp till dig och själva kanske tänka om.

Håll ut och ge inte upp

Alla människor känner sig emellan åt understimulerad och stressade och det finns en press i att hänga med i samhällets tempo. Man vill helst inte sitta ensam på helgen i vetskap om att alla andra är och roar sig. Jag ber dig att ta ett kliv tillbaka och få lite perspektiv. Folk har det sällan så roligt som de visar sig att ha, för i slutändan får allt festande och ansvarslösa val sina konsekvenser.

Kontakta mig
Personlig Träning
Instagram