Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/ptbyphilip.se/public_html/wp-content/plugins/fonts-add/public/wsgf-load-style.php on line 27
Stark, Glad och Frisk 076-853 62 07 info@ptbyphilip.se

Bör jag räkna kalorier och makronutrienter, väga min mat och endast gå utanför dom ramarna någon gång i veckan då jag tillåter mig att äta det jag tycker om?

Tro mig jag förstår din frustration. I många år har jag vägt all min mat och räknat kalorier. Alla andra runt omkring en tror att man är smått galen samtidigt som vissa blir inspirerade att man är så målmedveten kring något. Men trots allt är det en stor uppoffring och livsomställning. Du kan i princip enbart äta mat som du själv har koll på vad den innehåller vilket ställer till det på middagsbjudningar eller till och med hemma hos din egen familj då ni blir tvungna att äta olika saker.

Fitnessmat VS Husmanskost

Varför fitness-mat är effektivt vid viktnedgång beror på att den dels är kalorisnål, enkelt går att väga på en våg och sedan sammanställa på en app som ”Lifesum”. Måltidens komposition består av kalorisnåla men mättande ingredienser vilket gör att man kan äta större portioner och komma undan med en fortfarande relativt låg kaloritotal. Typisk fitnessmåltid: Kyckling/torsk + Ris/Potatis + Broccoli/haricots

Husmanskosten eller restaurangmaten har den givna fördelen att den oftast smakar trevligt men är sammansatt av fler kaloririka ingredienser såsom grädde, smör och oljor. Denna mat är alltså mer kaloririk och går inte att äta av i lika stor kvantitet om ditt mål är att gå ned i vikt. När du dessutom tränar väldigt hårt ökar vårt behov av proteiner och kolhydrater vilket kan göra att man lastar på lite extra stora portioner.

Vad är hållbart?

Det beror väldigt mycket på hur ditt livs omständigheter ser ut och vad du personligen föredrar. I första hand måste du se till din hälsa och allmänna välmående. Även om du uppnår fysiska resultat betyder det inte nödvändigtvis att det är hälsosamt ur ett helhetsperspektiv.

Personligen tycker jag väldigt mycket om mat och att enbart äta ”fitness” gör mig inte lycklig. Detta väger jag upp genom att röra på mig lite extra för att göra mig av med de överflödiga kalorierna och i mellan åt går jag upp lite extra i vikt som jag sedan regalerar genom att minska på portionsstorlekar eller utesluta något ”onyttigt” som jag ätit lite för frekvent. Men jag vill tillägga att detta inte är enkelt även om det är eftersträvat på lång sikt.

Vill du ha resultat här och nu och känner att du inte har tiden att få in hälsosamma rutiner som håller på lång sikt är det bättre att du går den klassiska vägen och räknar dina kalorier och äter ”dietmat”. Självklart kan du få stora resultat på annat vis också men räknar du dina kalorier och äter mat som garanterar större mättnad är risken mindre att göra misstag som kan hindra dig ifrån att komma i form till ett visst datum.

Beslutsamhet och mental disciplin

När du väljer att hålla dörrarna öppna för all slags mat måste du fortfarande vidta vissa åtgärder för att göra det hållbart och hälsosamt. Du kan exempelvis inte äta pizza, friterat eller sockermarinerad mat varje dag. Det kommer dina inre organ inte mår bra av samtidigt som det blir extremt svårt att hålla sig i form. Ett bra tips att är att se till att du alltid har rikligt med grönsaker i din mat eller vid sidan om. På detta sätt får du i dig fler fibrer vilket kommer att hjälpa till med mättnaden.

Men det kanske viktigaste tipset är MENTAL DISCIPLIN. Du måste helt enkelt ibland lära dig att hålla igen. Vet du om att du ätit tillräckligt måste du hindra till själv ifrån att ta en extra portion mat och kanske komplettera måltiden med en frukt eller morotsstav istället. Ibland kommer du att uppleva att du är lite hungrig pga att du kanske inte fått i dig tillräckligt mycket fibrer eller proteiner och det är ok! Du kommer inte dö av att vara lite hungrig och det absolut sämsta du kan göra vid detta tillfälle som många andra är att ”snaxa”.

Ät som mest en frukt, mer grönsaker eller tillför en proteinshake eller drick mer vatten. Var sedan modig nog att möta din hunger! Föreställ dig att du är strandsatt på en öde ö och måste hushålla med din mat för att överleva eller tänk på de människor i världen som inte har mat i överflöd att äta.

Din matsäck kommer att med tiden krypa och dina hungerhormoner att regalera sig. På detta sätt kommer du att kunna äta det allra mesta och fortfarande bibehålla formen! Det handlar helt enkelt om balans och att ta hälsosamma beslut. Jag tror på dig och du måste väga tro på dig själv!

Lycka till!

Kontakta mig

Instagram

Facebook